کارشناسی ارشد، گروه اقتصاد نظری، دانشکده اقتصاد، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران.
چکیده: (5231 مشاهده)
با توجه به افزایش قیمت مواد غذایی در ایران و با در نظر گرفتن احتمال محدود شدن دسترسی به منابع غذایی باکیفیت، در این مقاله به بررسی و برآورد تأثیر عوامل گوناگون بر چندکهای مختلف توزیع شاخص قیمت مواد غذایی با استفاده از رویکرد رگرسیونی کوانتایل پرداخته شده است که توانایی شناسایی روابط غیرخطی را نیز دارد. در این مطالعه، اثر تغییرات متغیرهای کلان و سیاستی با تأکید بر ارزش افزوده بخش کشاورزی، نرخ ارز، حجم نقدینگی، شاخص قیمت جهانی مواد غذایی و شاخص حمایت دولتی بر شاخص قیمت مواد غذایی ایران در بازه زمانی 1383 تا 1398 به صورت فصلی بررسی شده است. یافتههای تحقیق حاکی از آن است که متغیرهای شاخص قیمت جهانی مواد غذایی و نرخ ارز در تمام چندکهای توزیعی، تأثیری مثبت، معنادار و نهایتاً غیرخطی بر شاخص قیمت مواد غذایی دارند. در حالیکه ارزش افزوده بخش کشاورزی و شاخص حمایت دولتی بهطور منفی، معنادار و غیرخطی بر متغیر وابسته تأثیرگذار است. همه متغیرها در تمام چندکها دارای علامت یکسان بودهاند که نشان از هم جهتی آن ها در تمام طول توزیع دارد؛ اما شدت اثرگذاری آنها متغیر بوده است. اثرگذاری متغیر حجم نقدینگی نیز در تمام چندکها مثبت و معنادار برآورد شد و روند اثرگذاری آن با شیب نزولی است که نشاندهنده رابطه غیرخطی این متغیر با متغیر وابسته است. این متغیر در توزیعهای پایین تورم مواد غذایی دارای بیشترین اثرگذاری بوده است که نشان از اثرگذاری بیشتر این متغیر نسبت به سایر متغیرها در تورمهای پایین است.
Salem A A, Mohajeri P, Hamidi Farahani A. Determinants of Food Price Index in Iran: A Quantile Regression Approach. qjfep 2021; 9 (35) :71-107 URL: http://qjfep.ir/article-1-1266-fa.html
سالم علی اصغر، مهاجری پریسا، حمیدی فراهانی امیرحسین. عوامل مؤثر بر افزایش شاخص قیمت مواد غذایی با استفاده از رویکرد رگرسیونی کوانتایل. فصلنامه سیاست های مالی واقتصادی. 1400; 9 (35) :71-107