:: دوره 10، شماره 37 - ( فصلنامه سیاست های مالی و اقتصادی 1401 ) ::
جلد 10 شماره 37 صفحات 44-7 برگشت به فهرست نسخه ها
شناسایی و اولویت بندی متغیرهای موثر بر ریسک اعتباری مطالعه موردی: شرکت‌های دانش‌بنیان مستقر در پارک‌های علم و فن‌آوری استان سمنان
قاسم پروری نژاد* ، عبدالنظام جعفری
دانشگاه ازاد اسلامی واحد مهدیشهر
چکیده:   (2004 مشاهده)
ریسک اعتباری یکی از مهم‌ترین عوامل ایجاد ریسک در بانک‌ها و مؤسسات تأمین مالی به شمار می‌آید. این ریسک زمانی به وجود می‌آید که دریافت‌کنندگان تسهیلات اعتباری امکان بازپرداخت اقساط و بدهی خویش را عمدی یا غیر ارادی نداشته باشند. هدف اصلی این مطالعه، شناسایی و اولویت بندی متغیرهای مؤثر بر ریسک اعتباری شرکت‌های دانش‌بنیان مستقر در پارک‌های علم و فن‌آوری استان سمنان است. برای این منظور با بکارگیری مدل رگرسیون لاجیت، از متغیرهای کمی شاخص تمرکز روزنبلوث، نسبت ارزش‌افزوده، نسبت تشکیل سرمایه در صنعت و متغیرهای مجازی وضعیت مالکیت و نوع شرکت‌های دانش‌بنیان استفاده گردید. جهت محاسبه متغیرهای کمی پژوهش، از ریز داده‌های بخش صنعت ایران در سال‌های ۱۳۹۵ و ۱۳۹۶، بر اساس کدهای چهار‌رقمی صنایع (ISIC) استفاده و مدل برازش گردید. طبق نتایج حاصل، متغیر‌های نسبت تمرکز و ارزش‌افزوده به ترتیب دارای اثر منفی و معنی‌دار بر ریسک اعتباری هستند؛ یعنی با افزایش هر یک از این متغیرها، با فرض ثابت ماندن سایر متغیرها، احتمال معوق شدن تسهیلات یا ریسک اعتباری کاهش می‌یابد. با افزایش نسبت تشکیل سرمایه در صنعت، ریسک اعتباری افزایش می‌یابد. احتمال معوق شدن تسهیلات در شرکت‌های با مسئولیت محدود و تعاونی نسبت به شرکتهای سهامی خاص بیشتر است. ریسک اعطای تسهیلات به شرکت‌های‌دانش بنیان تولیدی نوع ۲ در مقایسه با شرکت‌های نوپا و تولیدی نوع ۱ کم‌تر است.
واژه‌های کلیدی: ریسک اعتباری، مدل لاجیت، نسبت تمرکز، شاخص روزنبلوث، شرکت‌های دانش‌بنیان.
متن کامل [PDF 1404 kb]   (532 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 10، شماره 37 - ( فصلنامه سیاست های مالی و اقتصادی 1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها